čtvrtek 23. září 2010

Sedm much jednou ranou

Jako v Rádiu Jerevan - nejednalo se o mouchy, ale o nové majáky a nešlo o jednu ránu, ale o jedinou noc, strávenou na chalupě mimořádně z úterý na středu.
Večer Spectran zase ukazoval poměrně vysokou hladinu šumu po celém majákovém pásmu, což dávalo malou naději na dobrý lov. Přesto se noc ukázala jako výjimečně plodná a opět o sobě daly vědět především majáky z východu, konkrétně z Ruska.
Předcházel jim ale maďarský 358-TO, který jsem nečekal. Před několika dny jej sice jako nový úlovek hlásil Venca, ale nedoufal jsem v jeho zachycení, protože jsem dvakrát tak daleko a tento maják nebývá u nás reportován.
Cíleně jsem přeladil na 405 kHz, kde číhám na řecký a libyjský maják. Nebyly tam, ale ukázaly se nové, a to hned dva najednou – FP (Čerepovec) a NC (Volgograd), ten druhý už ze vzdálenosti 2133 km. Následoval je za chvíli třetí z východu, už jednou slyšený SU-Dikson (3940 km) daleko za polárním kruhem, který se asi u nás vyskytuje častěji, než si myslíme.
Na 317 se pak k ránu na pár okamžiků ukázal STF z Libye (2358 km) a vedle na 316 nepříliš zřetelný unid MUK, uváděný v REU, s ofsetem +410. Žeň této bohaté noci pak uzavřel velmi silný 485-B (Brest) z Běloruska.
Podle výsledků se budu muset snažit více poslouchat ve všední dny, protože o víkendech pravděpodobně řada majáků nepracuje.

Jílovská anakonda slepýšovitá

Žádné komentáře:

Okomentovat