středa 21. července 2010

Poslední tropy

Čtvrtek-neděle, to byl můj nejspíše už poslední letošní prodloužený "tropický" víkend, tedy alespoň zpočátku, ukončený nečekaně hned první den nástupem nebývale dlouhé bouřky a poklesem teplot o více než 10 °C.
Po příjezdu následoval obvyklý rituál instalace Y-9 pro FM DXing a na tuner jsem hned rozevřel čerstvý výtisk aktualizovaného bandscanu, doplněného o úlovky z předchozího týdne.
Jenže o šesté večer se přihnal vítr, následovaný nejdříve blesky a hřměním "na sucho" a pak zprvu drobným, později silným deštěm a neustálými blesky, při kterých jsem raději vytáhl z tuneru anténu i síťový přívod. Přesto jsem do nástupu bouřky ještě stačil do bandscanu připsat další dvě položky, které nejsou zcela "čisté", protože v obou případech jsem už tyto vysílače slyšel a šlo jen o změnu programu polského rozhlasu z PR1 na PR Euro. Přesto vzhledem k jejich výkonu a vzdálenosti šlo o poměrně dobré úlovky:
90.6  POL PR Euro 1.0 Swieradów Zdroj 85
104.0 POL PR Euro 2.0 Zielona Góra   195

Protože bouřka s blesky trvala netypicky celý večer a celou noc až do rána, raději jsem ani nezapínal Icom R-75 pro příjem majáků. Déšť skončil druhý den až po deváté dopoledne a na VKV jsem zaznamenal silný útlum všech signálů. Rozsáhlé oblasti vysokého tlaku a trvající tropické teploty na jižní a jihozápadní Evropou sice dávaly naději na shortskipy, ale bohužel žádné představení se opět nekonalo.
Letošní poslední z nekonečných variant překrásných úsvitů za jasného dne jako vzpomínka na předchozí víkend. Další se pak budou objevovat víc a víc vpravo za osamělou borovicí a nakonec za kopcem na východě. Ale v této podobě je už stejně přes půl roku neuvidím...

Místní nepřítel se pokouší naslouchat DX signálům. Netuší, že bez sluchátek a Spectranu nemá šanci.

Stále nám zůstává neznámým důvod, proč se u nás shortskipy vyskytují téměř výhradně jen na počátku léta nebo ještě dříve a později už jen velmi sporadicky. Ačkoli se pro ně typická synoptická situace nad Evropou v průběhu léta opakuje v mírných obměnách mnohokrát, později už to nějak nefunguje. Přitom, jak ukazuje mezinárodní FM DX konference, DXeři v západní Evropě hlásí shortskipy prakticky po celé léto...

Příroda se evidentně snaží dohnat srážkové manko posledních týdnů. V pátek k večeru se opět zatáhlo a setmělo a spustil se nový déšť, ke kterému se přidal chvílemi silný vítr. S krátkými přestávkami pršelo až do sobotních odpoledních hodin, takže FM tuner i Icom R-75 vyšly opět naprázdno. K ránu se sice objevilo pár už slyšených španělských majáků, ale tentokrát nebyly až na dvě výjimky slyšet žádné francouzské s výjimkou kmitočtu 320 kHz, kde se na Spectranu objevily všechny tři (LSU, TY a VE), a tradičně byl zcela uzavřen i západní směr na britské ostrovy.
Nedělní ráno bylo na dlouhých vlnách věrným obrazem soboty, příjmové podmínky byly spíš ještě o něco horší. A tak jen na VKV jsem si do bandscanu připsal alespoň jednu novou stanic, a to R. Ethno z Prahy.
Malý věrný hlídač

Žádné komentáře:

Okomentovat